Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

Stenen in de nierafvoerbuis

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Almere 19 mei 2017 Reacties: 1 Tags: , , ,

Heidi, een lief katje van 6 jaar oud, kwam laatst bij ons in de spoed terecht. Heidi was erg ziek, want zij had twee stenen in haar ureter (oftewel urinebuis, de buis die loopt van de nier naar de blaas). Omdat in het verleden Heidi’s andere nier al operatief was verwijderd, was haar enige nier verstopt waardoor ze geen urine meer kon produceren. Dit betekent dat alle afvalstoffen zich in het bloed ophoopten, wat een levensbedreigende situatie kan zijn.

Heidi is om deze reden bij ons opgenomen, en heeft een infuus gekregen. Het doel van het infuus, was om de ureter steentjes de blaas in te spoelen. De urethra (oftewel plasbuis, de buis die loopt van de blaas tot de vagina) is groter dan de ureter, waardoor de ureter steentjes dan ook gewoon kunnen worden uitgeplast als zij eenmaal in de blaas terecht gekomen zijn. Echter heeft Heidi nog maar één nier, wat deze behandeling risicovoller maakt. Op het moment dat de nier verstopt blijft, kan de kat overladen worden met vloeistof wat ook een gevaarlijke situatie is. Chirurgie kan in sommige gevallen een uitkomst zijn, maar is kostbaar en gaat ook gepaard met de nodige risico’s.

Wij hebben Heidi de hele nacht in de gaten gehouden en gezorgd dat ze comfortabel was door haar pijnstilling te geven. Gedurende de nacht was het erg spannend of Heidi het zou redden. In de ochtend zou de beslissing worden gemaakt of verdere therapie nog zinvol was, en toen heeft ze ons blij verrast – er lag een grote plas urine in haar kattenbak! Dit betekent dat de steentjes uit de ureter zijn weggespoeld door het infuus, en dat haar nieren gewoon weer het werk kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn, namelijk urine produceren. Heidi is nog enkele dagen aan het infuus gebleven, om de schade die aan haar nier was opgetreden te herstellen. En bij het controle bloedonderzoek bleek dat haar nierwaarden inderdaad waren gedaald, wat betekent dat haar nier weer werkt! Op dit moment gaat het nog steeds erg goed met Heidi. Ze is levendig en rent nog graag achter de vleermuizen aan. Ze krijgt een speciaal dieet om verdere vorming van steentjes te voorkomen, wat ze graag lust. Gelukkig hebben we haar niertje kunnen sparen en gaat ze nog een lange rooskleurige toekomst tegemoet!

Reacties: 1

  1. Gepost door Sylvia Vrijvogel 19 mei 2017 at 16:22

    Het baasje van Heidi is enorm blij dat jullie dit hebben willen proberen. Het zag er niet goed uit toen ze binnenkwam. De nierwaarden waren heel erg slecht. Ze doet het super nu en is weer haar blije gelukkige zelfje!

    Groetjes, Sylvia, baasje van Heidi 🙂

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts