Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

februari: maand van het gebit

Gepost door: In: Weblog Dierenarts Nina 25 jan 2017 Reacties: 0 Tags: , , , , , , , ,

Het nieuwe jaar is weer begonnen, de feestdagen zijn allemaal achter de rug en de tweede maand van het jaar breekt al weer bijna aan. Februari, zoals elk jaar de maand van het gebit. Het gebit van u huisdier is natuurlijk elke maand van het jaar belangrijk maar in deze maand besteden we hier traditie getrouw wat meer aandacht aan met enkele leuke acties.

Regelmatig zien we bij de honden en katten die we op controle krijgen flink wat tandsteen. Hierdoor hebben de dieren bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en nierproblemen. Bovendien kan het tandvlees gaan ontsteken en kunnen de tanden zelf aangetast raken. Soms kunnen dieren hier zo veel last van hebben dat zij stoppen met eten. Zelf kunt u gebitsproblemen bijvoorbeeld opmerken doordat u dier een stinkende geur heeft uit zijn/haar mond, minder eetlust, moeilijk kauwen, meer krabben aan de bek, bloedend tandvlees en kwijlen.

Thuis kunt u zelf verschillende preventieve maatregelen nemen om de vorming van tandplaque (dat zich weer omzet in tandsteen) te voorkomen.

  • Tandenpoetsen, net als bij ons zelf is tanden poetsen de beste maatregel. Om effectief te zijn moet dit minstens om de dag en het liefst dagelijks gebeuren. Op de website vindt u een stappenplan terug om dit op een rustige manier aan te leren (dierenziekenhuis info –> medische informatie dieren –> honden –> poetsinstructie). Helaas zal dit niet bij alle dieren even gemakkelijk gaan.
  • Voeding, voor het gebit is het beter om u huisdier brokken te geven in plaats van zachte voeding. Hoe groter deze brok hoe meer het dier hierop moet kauwen en hoe meer deze dan ook een schuurfunctie hebben. Er bestaan zelfs speciale brokken ontwikkeld voor het gebit, maar ook bijvoorbeeld onze standaard voeding Vet essentials van Hills is aangepast in functie van het gebit.
  • Orozyme, dit is poeder dat dagelijks over het eten gegeven wordt. Dit poeder zorgt, door een speciaal type alg als ingrediënt, dat er een frisse adem komt in het bekje van uw hond of kat en daarnaast verweekt het bestaand tandplaque dat met poetsen nog verwijderd kan worden. Bovendien zorgt het voor een vermindering van tandplaque en daarmee dus ook tandsteen.

Als tandplaque zich omzet in tandsteen kan dit vaak niet meer door u zelf verwijderd worden en is er een gebitsbehandeling nodig. Zoals bijvoorbeeld bij de hond op onderstaande foto.

Dit gebeurd in het dierenziekenhuis onder algehele narcose, uiteraard door middel van gasnarcose (het meest veilig). Na het reinigen van de tanden wordt er beoordeeld of er tanden getrokken moeten worden, dit gebeurd dan gelijk. Tijdens de maand februari geven wij 15% korting op de gebitsreiniging. Bovendien kunt u tijdens deze maand gratis bij een van onze assistentes een afspraak maken om te kijken of een gebitsbehandeling noodzakelijk is.

Tot binnenkort!

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts