Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

Hypokalemie bij de kat

Gepost door: In: Weblog Dierenarts Nina 13 feb 2017 Reacties: 2 Tags: , , , ,

Graag willen we jullie even kennis laten maken met Stuart. Stuart is een mooie rode kater van 12 jaar oud. Wij zagen hem dit weekend voor het eerst op het spreekuur omdat hij zijn kopje niet meer recht kon houden. De eigenaar dacht dat hij misschien zijn nek bezeerd had.

Toen wij Stuart zagen dachten we echter gelijk aan een kaliumprobleem. Kalium is belangrijk voor de spieren en bij katten met een te laag kalium gehalte zien we typisch dat de nekspieren gaan verslapen waardoor dat zij hun kop niet meer op kunnen tillen. Wij noemen dit ventroflexie van de kop (zie onderstaande foto).

Na wat verder doorvragen bleek dat Stuart al bekend was met een laag kalium gehalte en dat hij hier al medicatie voor kreeg. Echter werkte dit dus onvoldoende. Een bloedonderzoek bevestigde ons vermoeden dat hij inderdaad een laag kalium gehalte had.

Hypokalemie (een te laag K gehalte) kan verschillende oorzaken hebben: oa niet eten, verlies door braken of diarree, nierfalen, diabetes en sommige medicaties. Bij Stuart kwam dit lage kalium gehalte doordat zijn nieren niet meer goed functioneren. Hij heeft een paar dagen bij ons in de opname gezeten en daar infuus met kalium gekregen. Na twee dagen kon hij zijn kopje gelukkig weer optillen. Hij krijgt nu een hogere dosis van de kaliumpoeder en we gaan proberen hem een nierdieet te geven om zijn nieren te ondersteunen. Ondertussen zit hij gelukkig weer thuis.

Reacties: 2

  1. Gepost door Marlon 15 feb 2017 at 13:55

    Waar het hart en hoofd vol van Is……? Stuart heet in ene Moos ☺

  2. Gepost door Nina 15 feb 2017 at 21:14

    Het grappige is dat ik het nog niet eens zelf heb geschreven maar een collega van mij. Blijkbaar zit Moos bij iedereen in het hoofd. Wel schattig. Gr nina

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts