Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

Castratie kater

Katers zijn vanaf vrij jonge leeftijd vruchtbaar; meestal vanaf 5-6 maanden, maar soms zelfs al eerder.

Castratie bij de kater kan meerdere redenen hebben

  • sproeien in huis
  • langer en vaker weg van huis (territorium wordt groter)
  • meer agressiviteit naar andere katers (meer kans op vechtwonden en gevaarlijke ziektes zoals kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV))
  • vruchtbaar (zal daardoor dus ook snel voor veel nakomelingen kunnen zorgen)
  • de urine heeft een penetrante katergeur

Over het algemeen is het voor de meeste mensen niet acceptabel om een ongecastreerde kater in huis te hebben. Met name het sproeigedrag kan hele vervelende vormen aannemen en eenmaal aangeleerd is het maar de vraag of de kat het weer afleert na de castratie. Ook kan het wegloopgedrag tot vervelende situaties leiden: jaarlijks raken 30000 dieren hun huis kwijt en een deel daarvan raakt tijdens deze zwerftocht verwond. Daarvan is het overgrote deel ongecastreerde katers. Met name als de krolse poezen weer buiten komen in het voorjaar en zomer, komt dit gedrag naar boven.

Nadelen van een castratie bij katers

  • operatie onder algehele narcose (weliswaar heel kort)
  • stofwisseling verandert; daardoor de neiging tot overgewicht
  • ze krijgen een minder breed postuur

Wij adviseren om katers op een leeftijd van 5-6 maanden te laten castreren. Op deze manier voorkomt u in de meeste gevallen dat katers al bepaalde gedragingen aangeleerd hebben en dat dit nog maar moeilijk afgeleerd wordt na de castratie. Na de castratie kunt u het beste overgaan op een speciaal dieet om overgewicht te voorkomen. Dit kan met bijv. het Hill’s dieet Vet Essentials, speciaal aangepast voor de gecastreerde en gesteriliseerde kat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat dit ook een voorkomend dieet is voor blaasgruis.

De castratie van een kater houdt in dat er twee kleine snedes over de beide testikels worden gemaakt. Deze worden afgebonden ter hoogte van de zaadstreng en de bloedvaten. Daarna worden de testikels verwijderd. De wondjes blijven na de operatie open, maar deze sluiten spontaan binnen 1-2 dagen. De kat hoeft meestal geen kraag om, tenzij u merkt dat hij er toch veel aan gaat zitten. Het is wel verstandig om iedere dag even onder de staart te kijken, de eerste dagen na de operatie, om te zien of alles er normaal uitziet. Katers zijn de volgende dag meestal weer zichzelf en krijgen na een eenmalige injectie op de praktijk ook geen pijnstilling meer mee naar huis.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een kater chemisch te castreren met het suprelorin implantaat geregistreerd voor honden. Bij katten geeft dit eveneens steriliteit echter de duur is erg wisselend en vaak veel langer dan een jaar bij de hond. Bovendien is het gebruik niet bij de kat geregistreerd en mag dit dus alleen vanwege duidelijke redenen gegeven worden.