Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

Kerst slachtoffers onder onze huisdieren

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Almere 15 dec 2016 Reacties: 0 Tags: , , , , , , , , , ,

De december maand is een fantastisch maand, gezellig met het gehele gezin of zelfs familie en vrienden een fijne en knusse tijd tegemoet. We zijn al massaal onze huizen aan het versieren voor kerst en het blijft prachtig om door die verlichte straten te lopen of rijden.

hond en kat met kerst

De kerstperiode komt echter ook met een heel aantal gevaren voor onze huisdieren. De eerste slachtoffers zijn helaas al gevallen. De december maand is voor dierenartsen altijd een maand van hollen of stilstaan. De heftige gevallen komen altijd in vlagen.

Heel veel dingen die wij met kerst in huis halen zijn heel giftig voor huisdieren; denk aan chocolade, kerststerren, kerstbomen. We zien de eerste kerstbomen al weer in huis en als dierenarts houden we ons hart vast over alle kerststerren die we al weer in de winkels zien. Let op: kerststerren, maar ook taxus achtige kerstbomen en bepaalde luchtverfrissers bijvoorbeeld zijn heel giftig voor dieren m.n. katten.

kerstster kerstroos giftig voor katten
De Decembermaand is dan ook traditioneel bijna de maand van vergiftigingen van onze huisdieren. Zullen we dit jaar december de maand van de prettige kerst houden? Haal daarom dit soort giftige planten/bloemen en andere gevaarlijke objecten niet in huis als u huisdieren heeft. Merkt u aan uw dier dat deze meer dan normaal drinkt of plast of ineens afvalt of slecht eet/braakt dan is dit een reden om snel aan de bel te trekken: we kunnen dan vaak nog een hoop doen.

Andere gevaren zijn de vele gourmetavonden die gepland staan. Hierbij worden vrijwel ieder jaar (meestal door labradors) de satétjes met satéprikkers en al naar binnen gewerkt als we even met de kerstcadeaus zijn afgeleid. Dit zijn levensgevaarlijke dingen en dienen direct na het eten d.m.v. een scopie verwijderd te worden. De prikkers prikken namelijk door de maag/darmwand heen en bewegen zo de gehele buik door.

sateprikker hond

Bij katten zien we meer het eten van linten uit de kerstboom of andere versieringen. Deze komen vaak in de darmen vast te lopen, waardoor deze opgestroopt kunnen worden en ernstig beschadigd.

Helaas hadden we gisteren ons eerste kleine kerstslachtoffer: een kitten van 12 weken was in de speelsheid in de kerstboom geklommen en naar beneden gevallen. Hierbij heeft deze zijn bekken heel naar gebroken. Gelukkig kan dit met benchrust en pijnstilling zelf genezen in dit geval, maar het diertje gaat wel een pijnlijke kerst tegemoet. Vandaag al weer het tweede slachtoffer ten gevolge van het drinken van het kerstboomwater. De kat had hierdoor acuut nierfalen ontwikkeld en ligt nu voor 3 dagen aan het infuus om gespoeld te worden. Het is nog even afwachten of de nieren hiervan volledig herstellen.

Laten we dus met zijn allen kritisch kijken naar wat we in huis halen, zodat de kerst niet alleen voor ons leuk is, maar uiteraard ook voor onze huisdieren. Mocht er toch onverwacht iets gebeuren en maakt u zich zorgen over uw huisdier dan zijn we ook in december dag en nacht bereikbaar.

We wensen iedereen namens het Dierenziekenhuis Almere en Dierenziekenhuis Diemen fantastische feestdagen, maar vooral een gezonde decembermaand.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts