Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

maagtorsie hond

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Almere 20 sep 2017 Reacties: 1 Tags: , , , , , ,

Als dierenarts heb je een aantal telefoontjes waarbij gelijk alle alarm bellen gaan rinkelen. Zo gebeurde het vier weken geleden dat we de eigenaar van Moos aan de telefoon kregen. Moos is een grote hond (van bijna 40 kg) van 5,5 jaar oud. Vier weken geleden was hij na een lekkere wandeling plotseling heel sloom, daarnaast probeerde hij te braken maar lukte dit niet.

Gelukkig was de eigenaar heel alert op deze symptomen die mogelijk kunnen wijzen op een maagtorsie en werden wij meteen gebeld. We hebben Moos dat ook gelijk naar de praktijk laten komen.

Moos kwam hier nog redelijk alert binnen lopen en in eerste instantie hoopten we allemaal dat het loos alarm was. Ook zijn buik was nog niet heel duidelijk helemaal opgeblazen. Gezien de typische symptomen en toch wel wat hardere buik als normaal is er toch een röntgenfoto genomen. Hierop bleek helaas wel dat zijn maag gedraaid was. Op onderstaande foto van Moos zie je hoe zijn maag een grote bol met gas is.

Gelijk werd alles in werking gezet om Moos te helpen. Hij kreeg een infuus tegen de shock en na een lichte verdoving hebben we de maag kunnen sonderen om zoveel mogelijk gas uit de maag te krijgen. Moos heeft vervolgens een operatie gehad waarbij alles terug op zijn plek gelegd wordt en de maag wordt vastgezet aan de buikwand. Gelukkig voor hem was iedereen er al heel snel bij en zag de maag er hierdoor nog heel goed uit. Wanneer de maag lange tijd gedraaid zit en hierdoor geen goede bloedvoorziening krijgt kan een deel van de maag gaan afsterven. Ook kunnen er hartritmestoornissen optreden.

Moos is nog een nachtje bij ons gebleven ter observatie, maar de volgende dag is hij met goede eetlust weer naar huis gegaan. Hij is inmiddels helemaal hersteld van zijn avontuur.

 

Reacties: 1

  1. Gepost door Yvonne Witting 29 sep 2017 at 17:16

    Ach, Moosje wat een geluk dat je zo een slimme baas hebt!!! Hoewel het heel erg snel kan gaan met een maagtorsie. De hond van de buren is er aan overleden. Dat was echt heel erg! Gelukkig gaat het nu weer goed met Moos.. …

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts