Bel ons: 036 - 536 9600

of

klik hier om een afspraak te maken

Vlooien plagen in de winter

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Almere 28 okt 2016 Reacties: 0 Tags: , , , , , ,

Vlooien plagen in de winter

De zomer is weer voorbij en er zijn veel mensen die op dat moment besluiten te stoppen met het behandelen tegen vlooien. ‘Dat pakken we van het voorjaar weer op’ is een uitspraak die we veel horen. Als de preventieve behandeling is uitgewerkt komen de dieren wel vaak nog buiten.

Dieren die binnen blijven lopen net zoveel risico op een vlooien besmetting als dieren die buiten komen. Dit komt omdat de vlooieneitjes onder de schoenen kunnen blijven zitten, waardoor ze mee naar binnen worden gelopen. Als de eitjes dan uitkomen, gaan ze zo snel mogelijk op zoek naar een goede gastheer (het organisme waarop de vlo leeft).

De volwassen vlooien moeten eerst bloed drinken voordat ze zich kunnen gaan voortplanten. Na de maaltijd zal de vrouwelijke vlo gemiddeld 20-30 eieren per dag leggen. De vlo laat haar eieren gewoon vallen waardoor ze in de omgeving terecht komen. Als de eitjes uitkomen doorlopen ze een aantal stadia die vrij vlot verlopen bij een warme temperatuur. Dit betekent dat ze goed kunnen overleven bij de verwarming. Als ze tot volwassen vlo zijn gevormd, gaan ze liggen wachten tot er een gastheer langs komt en bespringt ze. Vlooien springen ook op mensen, maar verlaten die zo snel mogelijk als er een hond of kat in de omgeving is.

vlo

Een deel van de levende vlooien wordt door de gastheer zelf opgegeten tijdens het wassen. Gezien vlooien drager zijn van de lintworm, zal de gastheer hier ook mee geïnfecteerd raken.

Bij de jaarlijkse controle en vaccinatie zien we in deze tijd van het jaar veel zwarte puntjes in de vacht zitten. Meestal is het de eigenaar zelf nog niet opgevallen, de dieren krabben zelden. Om onderscheid te maken tussen viezigheid van buiten en vlooien eitjes, kunnen de puntjes op een wit papiertje gehouden worden en die wat vochtig maken. Als er bij wrijving een rood streepje ontstaat, zijn het vlooien eitjes. Dit is gevolg van het bloed van ons huisdier wat de vlooienpoepjes bevat.

vlooienpoepjes bij vlooien plagen

bloed in vlooienpoep

Het bewijs dat de zwarte puntje in de vacht vlooienpoepjes zijn: door deze op een nat wit papiertje te houden kleurt dit rood op als gevolg van het bloed van de gastheer in de vlooienpoepjes

Ook zien we tijdens het kammen wel eens volwassen vlooien lopen. Dan is de diagnose direct bevestigd en moet het dier behandeld worden. De behandeling van het dier is echter maar 5% van het probleem. Doordat de eitjes in de omgeving worden los gelaten, moet ook die goed gereinigd worden. Denk hierbij aan alle kleedjes, plinten, beddengoed, meubels etc. Ook hiervoor geldt: niet alleen de plekjes waar uw dier heeft gelegen, maar alle plekken waar u zelf bent geweest. De eitjes worden nu ook via schoenen en kleding verspreid en zitten daarom in het hele huis! Voor u het weet bent u het slachtoffer van grote vlooien plagen.

Voor de beste therapie adviseren wij u langs te komen aan de balie of om een afspraak te maken bij ons zodat wij alles nog goed met u kunnen doorspreken. De beste middelen vindt u altijd bij de dierenarts. Dierenwinkels verkopen veel middelen, maar deze zijn altijd minimaal 5-10 jaar oud voordat deze bij de dierenwinkel verkocht mogen worden. Dit als gevolg van het feit dat vlooienmiddelen eerst als diergeneesmiddel op de markt worden gebracht. Tegen de tijd dat de middelen bij de dierenwinkel komen, kan er zich er resistentie aan het ontwikkelen zijn, waardoor middelen onvoldoende werken. Berucht zijn hiervoor een aantal nog veel gebruikte merken. Wij adviseren u graag over de best bruikbare middelen. Hou er rekening mee dat vlooien plagen gemiddeld 3 maanden duren voordat de gehele omgeving weer schoon is.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts